Friday, August 21, 2009

Kempen PAS kurang keatas undi penentu tionghua - Malaysiakini

Prk Permatang Pasir semakin hari semakin panas dengan berbagai isu. Menurut kawan saya berbangsa Cina memberitahu, MCA dan GERAKAN kali ini turun habis-habisan menggunakan kongsi gelap untuk memastikan B-End menang di Permatang Pasir.

Setiap bilik gerakan B-end yang dibuka, b-end akan membayar RM10 ribu kepada mereka.

Menurutnya lagi masyarakat cina di Permatang Pasir kali ini agak goncang pendirian mereka untuk mengundi PAS tidak seperti prk Permatang Pauh ketika PKR Anwar Ibrahim bertanding dulu.

Isu besar yang dimainkan adalah isu babi di Kedah dan isu arak di Selangor. MCA dan Gerakan menggunakan isu ini sepenuhnya untuk mengatakan PAS terlalu 'extreme' bila memerintah. Isu ini memang berkesan untuk pengundi cina. Kongsi gelap pula digunakan untuk menakutkan pengundi cina.

Rakan PAS dalam Pakatan Rakyat terutamanya DAP dan PKR harus memberi tumpuan kepada pengundi cina. Jangan kita terlalu yakin boleh menang. Penerangan untuk membalas hujah MCA dan Gerakan perlu diperhebatkan.

PAS hanya ada satu kerusi sahaja di P.Pinang, maka pengundi di Permatang Pasir wajib mempertahankan kemenangan PAS di Permatang Pasir.

UMNO tidak bermaya untuk menjawab isu calonnya tentang skandal pecah amanah RM161 ribu. Maklumat baru yang saya terima, mereka cuba mendakwa 'kononnya' Ustaz Salleh Man terlibat dalam pecah amanah berjumlah RM60 ribu di sekolah Pintar. Tetapi umno tidak berani mengadakan sidang media kerana mereka tahu ini fitnah.


Feedback yang diperolehi dari ground ialah PAS kurang menonjolkan calon dikalangan masyarakat cina. Cuma anggaran 10% dari keseluruhan pengundi cina mengenali atau tau tentang siapa calon PAS.


Mengikut pandangan beberapa pimpinan dari Pakatan atau B End PAS kelihatan berkempen terlalu kePASan- PAS harus menampakan Pakatan Rakyat menerajui kempen ini.

No comments:

APCO satu penjajahan bentuk baru

AYUH KITA BERAMAI-RAMAI KE KUALA LUMPUR NYATAKAN BANTAHAN

AYUH KITA BERAMAI-RAMAI KE KUALA LUMPUR NYATAKAN BANTAHAN