Saturday, June 13, 2009

Kerajaan Pulau Pinang peruntukan RM 213,000.00 kepada masjid sempenan ramadan - MalaysiakiniGeorgetown: Kerajaan negeri Pulau Pinang memperuntukkan RM213,000 kepada semua masjid di sekitar negeri sempena bulan Ramadan tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan Dalam Negeri, Hal Ehwal Pengguna dan Hal Ehwal Agama Pulau Pinang, Abdul Malik Abul Kassim- gambar, berkata peruntukan ini bertujuan mengimarah dan menghidupkan bulan Ramadan dengan pelbagai aktiviti yang akan meningkatkan syiar Islam khususnya di negeri ini.

"Jumlah peruntukan yang dicadangkan adalah sebanyak RM5,000 untuk kegunaan masjid negeri, RM2,000 untuk setiap masjid daerah dan RM1,000 kepada masjid kariah," katanya di sini, hari ini.

Beliau berkata, sumbangan kerajaan negeri ini akan membolehkan masjid menjalankan pelbagai aktiviti dan akan mengeratkan hubungan perpaduan masyarakat khususnya umat Islam melalui masjid.

Abdul Malik berkata, antara aktiviti yang akan dijalankan itu termasuk majlis berbuka puasa dan tadarus al-Quran.

Di Pulau Pinang, terdapat satu masjid negeri, empat masjid daerah dan 200 masjid kariah. - Bernama

1 comment:

Fazrulls said...

Salam Tuan,

Nak minta bantuan, Masjid di Jalan Telaga Air, Butterworth telah lama diruntuhkan dan tidak dibina semula, hanya ada tapak Masjid ja sejak 3-4 tahun yang lalu...

AJK Masjid tersebut telah lama memohon agar masjid itu di dirikan dengan seberapa segera, setiap kali bulan ramadan atau raya, penduduk setempat menghadapi banyak masalah kerana masjid yang berdekatan tidak mampu menampung jumlah jemaah.

Kalau nak info yang lebih boleh hubungi saya di fazrulls@gmail.com

Sekian...

APCO satu penjajahan bentuk baru

AYUH KITA BERAMAI-RAMAI KE KUALA LUMPUR NYATAKAN BANTAHAN

AYUH KITA BERAMAI-RAMAI KE KUALA LUMPUR NYATAKAN BANTAHAN