Tuesday, July 28, 2009

Pengarah Pilihanraya Permatang Pauh di lokap - MalaysiakiniChe Amat bin Hashim atau lebih mesra dengan panggilan manjanya Pak Tam dilokap di balai polis Bukit Mertajam di Perda. Beliau adalah Pengarah Pilihanraya Permatang Pauh dan juga seorang Ahli Majlis MPSP. Seorang ispektor polis Bukit Mertajam telah menghubungi beliau untuk hadir ke balai polis Bukit Mertajam, Perda dengan segera.


Beliau terkejut kerana polis mendakwa beliau atas 7 pertuduhan. Beliau juga terkejut kerana 20 wartawan telah penuh berhimpun di balai polis tersebut. Wartawan memberitahu bahawa mereka telah menerima sms dari polis mengatakan 5 orang PKR akan didakwa.


Pak Tam didakwa kerana kononnya menganjurkan ceramah pada 24 Mei 2009 ketika pilihanraya kecil Penanti telah mengundang penceramah yang tidak ada dalam senarai permit.


Penceramah tersebut adalah Dr Mansor Othman (calon Penanti), Yb Saifuddin Nasution, YB Zuraidah, Ustaz Hassan Razak, YB Abdullah sani, YB Manikumar dan YB Gobalakrisnan. Pak Tam didakwa di tempat yang berbeza antaranya Mengkuang Semarak, Mengkuang Titi, depan Masjid Kubang Semang dan Guar Perahu.

Beliau didakwa dibawah akta Polis 1967. Jika disabit kesalahan beliau boleh dikenakan denda RM2,000.00 hingga RM10,000.00 atau penjara setahun untuk setiap kesalahan. Beliau tidak mengaku salah atas semua pertuduhan.

Beliau telah dilokap hampir 5 jam di balai polis Bukit Mertajam. Beliau akhirnya dijamin dengan setiap pertuduhan RM2,000.00. Bermakna beliau telah diikat jamin sebanyak RM14,000.00.

Sebutan kes pada 27 Ogos 2009 di Mahkamah Bukit Mertajam di Jalan Betik. Saudara Mazlan Ketua UKP dan Amer Ghazali Ketua AMK Permatang Pauh berkata mereka akan mobilisasi seramai mungkin penyokong PKR dan Pakatan Rakyat untuk menyatakan sokongan kepada Pak Tam pada hari perbicaraan tersebut.

Sementara itu saudara Jalil dan Johari penggerak utama PKR di Permatang Kg Rawa, Permatang Pauh berkata ini adalah kes yang pertama kita dengar dan ini berlaku dalam 100 hari dibawah Najib. Ternyata Najib dalam keadaan tertekan kerana dakwaan ini datang dari laporan polis di Putrajaya.

Pak Tam berkata beliau tidak gentar sama sekali menghadapi 7 tuduhan ini. Anwar Ibrahim telah mengarahkan peguam Praba sebagai peguam bela kes ini. Pak Tam dengan tegas berkata... "lagi ditangkap lagi lawan...Lawan Tetap Lawan".

Sementara itu Pengasas Unit Ehsan P.Pinang saudara Zulkarnain berkata Unit Ehsan akan melancarkan kutipan dana untuk membantu kes ini.

Ayuh!...hadir beramai-ramai untuk menyatakan sokongan pada 27 Ogos 2009 di Mahkamah Bukit Mertajam Jalan Betik jam 8.30 pagi dalam bulan Ramadhan.

1 comment:

manja said...

polis sprm jadi pecacai amno,tulah kerja yg paling mudah ..guna polis balas dendam kebangkitan rakyat..polis menambah anggota bukan utk selesaikan kes bertimbun tapi tangkap benda2 macam ni.amno curi duit rakyat bahagi pd tokey2 yg back up kejahatan dia,pendek kata hidup aman tanpa amno,hidup aman tanpa amno.

APCO satu penjajahan bentuk baru

AYUH KITA BERAMAI-RAMAI KE KUALA LUMPUR NYATAKAN BANTAHAN

AYUH KITA BERAMAI-RAMAI KE KUALA LUMPUR NYATAKAN BANTAHAN