Thursday, April 9, 2009

Majlis menamakan barisan kabinet dalam keadaan berkabung - Malaysiakini

Ucapan terakhir cheGuBard malam sebelum Pilihanraya Kecil baru ini dihadapan lebih 10,000 orang di depan Bilik Gerakan AMK Kedah dengan jelas menekankan betapa anak muda berikrar untuk menjadikan Najib sebagai Perdana Menteri terakhir dari Umno.
Hari ini Najib telah mengadakan majlis menamakan menteri kebinet dalan keadaan penuh kemurungan dan kemelut.
Pertama majlis itu diadakan dalam keadaan Bn masih menahan luka - luka pedih pertempuran dan kekalahan di dua bukit yang jelas digunakan oleh rakyat sebagai referendum terhadap Najib. Bn telah menggunakan semua keupayaan mereka termasuk taktik penipuan yang perbagai namun oleh kerana gelombang penolakan yang besar maka Bn telah kalah.
Kedua najib telah menamakan kabinet dalam keadaan protes dari perbagai pihak dalaman Bn juga. Pertama kekalahan di Bukit Selambau ibarat luka tercurah garam apabila Gerakan menyambut kekalahan Umno dengan menuntut semula kerusi tersebut diserahkan kepada mereka. sila klik sini untuk membaca lanjut.
Keduanya Mca telah menyatakan secara terbuka tidak berpuas hati dengan bilangan dan jumlah kerusi dalam kabionet yang disediakan untuk Mca. sila klik sini untuk membaca lanjut. Ini pasti membebankan Najib lebih - lebih lagi penolakan terhadap najib cukup tinggi dikalangan masyarakat Cina dan jika Mca tidak membantunya maka imejnya akan bertambah teruk.
Kehadiran Mahathir saat akhir pilihanraya telah jelas tidak membantu lansung Bn dalam usaha meraih kembali undi yang hilang. Namun ketakutan Najib terhadap Mahathir mungkin kuat setelah mempelajari sejarah Abdullah yang menjadi amat - amat tidak porpular kerana serangan Mahathir yang amat teruk. Ketakutan ini telah menyebabkan Najib menjemput Mahathir sebagai Penasihat kabinetnya. Maka tidak pelik melihat Khairy tidak ada dalam senarai kabinet. Amat - amat janggal apabila melihat Ketua Wanita mendapat tempat begitu juga Ketua Puteri, malah Mukhriz yang kalah bersaing dalam parti juga mendapat tempat dan Timbalan Khairy, Razali Ibrahim juga begitu, namun tidak Khairy.
Nampaknya jika ini 'trendnya' maka sudah tentu Khairy mendepani jalan sukar dan mungkinkah suku sakat Abdullah akan berdepan tindakan 'perang rasuah' Najib ? Mungkinkah kerana marahnya Mahathir kepada Abdullah maka Mahathir akan menasihatkan najib untuk membenarkan SPRM dan agensi seumpamanya menyiasat keluarga Abdullah yang cukup bermewah sebelum ini, Mahathir tentu berhujah rakyat akan lebih yakin dengan najib jika mereka mereka itu diambil tindakan sedangkan niat utama Mahathir ialah membalas dendam terhadap Abdullah.
Najib yang kita sedari dari awal amat kurang sifat kepimpinan dalam krisisnya. Sebagai contoh Najib berada di kem KuLi pada ketika KuLi menentang Mahathir namun Najib takut 'declare'. Perkara ini dikesan oleh Anwar yang kesian melihat Najib berada di tengah/atas pagar tidak tahu mengambil sikap dan keputusan, lalu menawarkan Najib Kerusi Ketua Pemuda lantas Najib meninggalkan KuLi untuk bersama Mahathir demi Ketua Pemuda yang dijanjikan.
Maka sudah tentu Najib akan mudah di kawal Mahathir yang akan mengembalikan semula polisi projek mega dan penggunaan akta zalim menekan rakyat.
Keputusan membebaskan 13 tahanan ISA dan mengembalikan permit Harakah serta Suara keadilan sebenarnya hanya untuk mengaburi mata rakyat. Menang ini menjadi amalam semua PM yang baru naik di Malaysia. Yang terakhir bukankah ketika Abdullah naik dia juga membebaskan beberapa orang tahanan ISA dan ketika zamannya dia juga menangkap ramai lagi dari jumlah yang dibebaskan.
Bebas Altantuya yang menghantui Najib tidak boleh diabaikan begitu sahaja. Hampir 19 media seluruh dunia telah menulis artikel mengaitkan najib dengan pembunuhan Altantuya. Najib boleh sahaja menyaman semua media ini dan menuntut mereka memohon maaf namun itu gagal dilakukan sehingga kini.
Kepada anak muda Malaysia ayuh teruskan kebangkitan....jadikan najib PM terakhir dari Umno

No comments:

APCO satu penjajahan bentuk baru

AYUH KITA BERAMAI-RAMAI KE KUALA LUMPUR NYATAKAN BANTAHAN

AYUH KITA BERAMAI-RAMAI KE KUALA LUMPUR NYATAKAN BANTAHAN